QUEER WEAR

QUEER WEAR is een project dat Queer geschiedenis reclaimt en viert. Door de geschiedenis heen hebben Queer personen symbolen gebruikt om, in het geheim, aan elkaar duidelijk te maken dat ze queer zijn. Ik heb zes van dit soort symbolen onderzocht en in een nieuw jasje gestoken. Met dit project hoop ik de symbolen een nieuw leven te geven, zodat de bijhorende verhalen niet verloren gaan.

De link tussen de Queer geschiedenis en de motorclub jassen heb ik gemaakt, omdat ik tijdens mijn onderzoek ontdekte dat er in Nederland een aanzienlijk aantal motorclub logo’s zijn verboden (wel voor de goede redenen). Het niet mogen laten zien waar je bij hoort, sluit aan bij de omstandigheden waarin de Queer symbolen origineel werden gedragen.

Ik heb ervoor gekozen om een veelheid aan symbolen uit te werken. Ondanks dat elk symbool hetzelfde signaleert, namelijk ‘Ik ben Queer’, kwam ik er tijdens dit project achter dat de herkomstverhalen, die achter elk symbool schuilgaan, geheel eigen betekenissen geven aan ieder symbool.

Op de achterkant van elke jas staat een clubnaam die te maken heeft met de herkomst van het symbool en een illustratie van het symbool zelf. Op de voorkant van elke jas staat hetzelfde, een Q voor Queer en 5% omdat ongeveer 5% van de bevolking Queer is.

Met dit project heb ik ook deelgenomen aan de Dutch Design Week.